Tuote: Perhovapa Snowbee Prestige II 9 ft Line ”7” 4-Piece
Maahantuoja: OPM Kalastustarvike
Saatavuus: Ei liene nykyisin kalastustarvikeliikkeiden valikoimissa
Hinta: 100 € hankintavuonna
Takuu: 1 vuosi ostopäivästä

Yleistä: Vapa on neliosainen, mattavihreä, eikä aihion materiaalista ole merkintää. Kahvan korkki on enintään keskinkertaista ja kelankiinnike on yksinkertainen, jopa heppoisen näköinen ollen kuitenkin toimiva. Kiinnikkeen takana, vavan jatkeena on irti ruuvattava päätynuppi, jonka tilalle voi halutessaan kiinnittää jatkokahvan ja käyttää vapaa ns. kahden käden onkena. Vapaa kootessaan sen liitokset on syytä painaa huolella perille ja teipata. Muussa tapauksessa on odotettavissa jonkun liitoksen irtoamista kalastustilanteessa. Liitosten sekä siimarenkaiden lakkaukset ovat samansävyisiä vavan värityksen kanssa ja ne ovat siistit. Vavan kaksi alinta siimarengasta on keraamisia ja loput snake-renkaita. Kärkirengas on poikkileikkaukseltaan pisaran muotoinen. Vapa toimitetaan lokeroidussa pussissa ilman putkea. Se tuntuu kohtalaisen kevyeltä kalastettaessa, eikä useamman pidemmänkään kalastussession aikana minkäänlaista käden väsymistä ole tapahtunut.

Testijakso: Vapa on ollut kymmenisen vuotta hallussani päästen joka kesä tositoimiin, eli kuuluu käyttövapoihini. Purkaessani aikanaan onkea pussista kelankiinnike putosi käteeni, mutta liimasin sen takaisin paikalleen. Kelan jalan alla oleva vavan osa on puuta ja on lakattu kiiltäväksi, muistuttaen äkkiä katsoen muovia. Testin vavan kehnosta ensivaikutelmasta huolimatta se toimii kalastustilanteessa hyvin. Olen testannut vapaa tositoimissa useilla erilaisilla siimoilla ja sillä heittää yhtä hyvin yliolan- kuin Spey-heittoakin. Yliolan heitossa vapa tuntuu kuitenkin pitkäkartioisella siimalla heitettäessä hieman ponnettomalta. Lyhyempikartioisilla tai ampumasiimoilla vapa pelittää kelvollisesti.

Plussat: Vapaa on tullut testattua useissa erilaisissa kalastustilanteissa ja ehdottomasti hyvänä, jopa loistavana puolena ovat sen rullausominaisuudet. Rullausheitto tuntuu jopa naurettavan helpolta. Kalastustilanteessa luulenkin Snowbeen päihittävän heitto-ominaisuuksillaan monia nimekkäämpiä vapoja ja juuri rullausheitoissa se näyttää ehdottomasti parhaat puolensa.

 

 

Sillä rullaa helposti esim. 7-luokkaisen Vision Extreme Distance siiman koko kartion. Yliolan heitossa vavan rajat tulevat vastaan ja voima loppuu yritettäessä heittää vähänkin pidemmällä siimalla. Onko ylipitkiin heittoihin tarvetta, onkin jo toinen asia. Vapa oli ostohetkellä mielestäni kohtuullisen hintainen, mitä voi pitää plussana. Kyseisen vavan hankinta käytettynäkin, ei liene ihan huonoimmasta päästä. Tosin on sanottava, että lähes samalla euromäärällä saa nimekkäämpiäkin vapoja jos testin merkki perhovapana tuntuu vieraalta. Mutta jos etsii itselleen helppotoimista kohtuuhintaista rullausvapaa, ei Snowbee ole huonoin vaihtoehto.

Miinukset: Mainituista seikoista johtuen – heppoinen kelankiinnike, teippausta vaativat liitokset ja toimitus ilman vapaputkea – vavasta saa paljon sen käyttöominaisuuksia huonomman kuvan. Vavan ”armeijanvihreä” lakkaamaton pinta ei myöskään liene parhaita apuja herättämään vapaa etsivän ostohaluja. Testivavan irti ollut kelankiinnike lienee yksilövika, eikä kuulune tuotteen perusominaisuuksiin.

 

Arvosana: 7/10

Testaaja: Ilkka