Tuote: Perhokela Ross Big Canyon BG-6
Maahantuoja: Ei tällä hetkellä maahantuojaa
Saatavuus: Maahantuojan puuttuessa saatavuudesta ei tietoa
Hinta: 375 €
Takuu: Elinikäinen materiaali- ja valmistusvirheiden osalta

Yleistä: Kela on perinteisten pienikehäisten ja nykyisten laajakehäisten puolivälistä, eli ei oikeastaan kumpaakaan. Se on BG-sarjan keloista keskikokoinen, yleisilmeeltään siisti, huomattavan kaunis ja valmistettu metallista valaen tai työstäen.

 

 

Työn jälki on korkealuokkaista, mutta kelasta löytyy yllättävänkin paljon muoviosia. Kela onkin tarkoitettu kaikenlaiseen, myös erittäin suolaisen veden kalastukseen ja ehkä se selittää runsaahkon (ei syöpymistä) muovin käytön. Se on varustettu muovisella kammella ja kromatulla vastapainolla. Puolan irrotus on vaivatonta. Keskellä olevasta reilun kokoisesta muovinupista puoli kierrosta vastapäivään ja puola on irti. Kelan jarrun nuppi on muovia, erittäin iso ja hyvin karhennettu, joten märilläkin sormilla siitä saa hyvän otteen. Jarrun rakenne on umpinainen ja tiivis, eikä kelan mahdollinen kastuminen vaikuta juurikaan sen toimintaan. Puolalle mahtuu n. 180 metriä pohjasiimaa, 50 metriä juoksusiimaa ja Vision Ace 11-12 ampumasiima, mutta noilla ”eväillä” puola on aivan täysi.

Testijakso: Testin kela on tullut haltuuni ns. ”ameriikan tuliaisina” erään hyvän ystäväni tuomana ja maksamani hinta ei liene täysin linjassa kalastustarvikeliikkeiden vastaavien kanssa. Kela oli testattavana kahdeksan päivän ajan Meksikoon suuntautuneella merikalastusmatkalla. Kunnolla suolaisen veden ja kostean ilman yhteisvaikutuksesta ei kelaan jäänyt minkäänlaisia hapettumisen merkkejä, vaan se oli täysin uudenveroinen kalastusjakson päätyttyä.

Plussat: Kelan ulkonäköä voi pitää erittäin onnistuneena, jarrun toiminta on pehmeää ja sen lähtökitka on käytännössä olematon. Jarrun säätöpyörää joutuu kääntämään melko paljon saadakseen lisää jarrutusvoimaa, mutta toimintaa voi pitää ainoastaan plussana. Mitään yht’äkkistä jarruvoiman lisääntymistä ei tule, vaan tarvittaessa vastus lisääntyy hitaasti ja erittäin tasaisesti. Omasta mielestäni äärimmäisen loistava ominaisuus. Kelan kaikki koneistukset ovat tarkasti tehdyt eikä minkäänlaista ”hölskyntää” ole havaittavissa. Kelaussuunnan vaihto on kohtuullisen yksinkertainen toimenpide, ehkä ei kuitenkaan ihan pelkkää plussaa ja vaatiikin pienen tähtimeisselin onnistuakseen. Jarrun säätönupissa on valmistajan logo, joka muistuttaa erään kuuluisan autonvalmistajan vastaavaa. Ehkä molemmat ovatkin mielestään alansa ehdottomia huippuja.

Miinukset: Melko rankoissa olosuhteissa tehdyssä testissä itse kelasta ei löytynyt mitään huonoa. Edes maksamaani hintaa en pidä huonona, koska markkinoilla olevista laajakehäisistä huippukeloiksi mainostetuista joutuu maksamaan ihan saman määrän euroja, joistain jopa huomattavasti enemmän. Miinuksena mainittakoon kelaussuunnan vaihdon lievä ”työn maku”. Nopeampia ja vaivattomampia tapoja on markkinoilla pilvin pimein ja soisi näkevänsä muuten huipputuotteessa samanlaisen.

 

Arvosana: 10-/10

Testaaja: Ilkka