uote: Perhovapa Vision GT four SW VGS 4908
Hinta: GT sarjan hinnat alk. 310 €
Maahantuoja: Vision Group
Saatavuus: Hyvin varustetut kalastustarvikeliikkeet
Takuu: 1 vuoden valmistus- ja materiaalivirhetakuu. Lisäksi 5 vuoden maksullinen kaiken kattava huoltopalvelu

Yleistä: Vapa on 9-jalkainen 8-luokkainen neliosainen ja väriltään tummansininen. Testin vapa on toiminnaltaan Medium Fast, eli keskinopea ja sen aihio on T-35 hiilikuitua. Sen kaksi alinta siimarengasta ovat väriltään siniset, mutta materiaali ei näytä keraamiselta, vaan muistuttaa pikemminkin maalattua alumiinia. Maahantuojan mukaan kyseessä on TiOX tyyppimerkinnän omaava materiaali. Vavan muut renkaat ovat kovakromattuja yksijalkaisia ja poikkileikkaukseltaan pyöreitä, kuten kärkirengaskin. Vavan kahva on hyvälaatuista korkkia ja päätynupin vahvike lienee kovaksi puristettua polyuretaania. Kelankiinnike on alumiinia ja kelan jalan alta hyvin karhennettu. Kelan kiinnitysholkki liikkuu hyvin karhennetun kiristysrenkaan mukana helpottaen kelan kiinnitystä. Mukava yksityiskohta ja selkeä parannus aiemmin nähtyihin saman tuotemerkin kelankiinnikkeisiin. Vapa toimitetaan sinisessä Cordura-putkessa, jossa on oma lokero kullekin vavan osalle.

 

Testijakso: Testasin vapaa yhden viikonlopun ajan käyttäen 9-luokkaista upposiimaa. Vavalla on helppo ja kevyt heittää ja nopeatkin heiton suunnanmuutokset onnistuvat ilman vaikeuksia. Pitkäkään kalastusrupeama ei saa vapaa tuntumaan raskaalta sen pituudesta huolimatta. Kelan kanssa vapa tuntuukin hyvin tasapainoiselta, mikä tekee kalastuksesta kevyttä ja vaivatonta. Vapa on maahantuojan mukaan suunnattu myös suolaisen meren hurjavauhtisille kaloille, mutta varmasti sillä taltuttaa kotimaiset isot saaliskalat, kuten hauen, meritaimenen tai lohen. Valitettavasti en päässyt testin aikana kokeilemaan vavan väsytysominaisuuksia.

Plussat: Ensimmäisenä kiinnitin huomioni kelan kiinnitysmekanismiin. Tässä vavassa kelankiinnike on ottanut aimo harppauksen parempaan suuntaan ja kelan kiinnittäminen onkin naurettavan helppoa. Ei tarvitse tuhrata aikaansa irrallisten helojen ja renkaiden kanssa, vaan kelan jalan kiinnittävä holkki on kiinni kiristysrenkaassa ja liikkuu rengasta kierrettäessä. Kiristysrengas on myös kunnolla karhennettu ja siitä saa aiempaa paremman otteen. Hyvää on myös vavan siisti yleisilme ja työn huolellinen jälki. Vavan hinta/laatusuhde tuntuu olevan kohdallaan ja luulen siitä löytyvän myös väsytysominaisuuksia maahantuojan lupausten mukaisesti. Päätynuppi on reilun kokoinen ja vavan uskaltaakin laittaa sen varaan nojalleen, vaikka materiaali ei kumia olekaan.

Miinukset: Viikonlopun mittaisen testin aikana ei tullut esiin mitään sellaista, mitä voisi sanoa huonoksi. Vaikka kuinka etsisi, vavasta ja sen toiminnasta on vaikea löytää mitään negatiivista.

 

Arvosana: 10/10

Testaaja: Ilkka