Tuote: Perhovapa Scierra BW 2 Macabi 9′ 7-8 #
Saatavuus: Saatavuudesta ei varmuutta
Maahantuoja: Svendsen Sport (testin ajankohtana)
Hinta: Suositushinta 409 € (testin ajankohtana)
Takuu: Ensimmäiselle ostajalle elinikäinen, materiaali- ja valmistusvirheiden osalta

Yleistä: Vapa on kolmiosainen, kärkitoiminen, sen kaksi alinta siimarengasta ovat keraamisia ja loput snake-tyyppisiä kovakromattuja. Kärkirengas on poikkileikkaukseltaan pyöreä. Korkkikahvat ovat hyvälaatuiset ja päätynuppi on vahvistettu. Kelankiinnike on kaksivärinen, kauniilla kalan silhuettikuvalla varustettu. Kelan kiinnitys toimii päätynuppia kiertämällä. Ratkaisu on loistava ja nupista saa erittäin hyvän otteen kelaa kiinnitettäessä. Vapa toimitetaan lokeroidussa pussissa ja sinisessä Cordura-putkessa.

Testijakso: Vapaa testattiin kahden kalastajan voimin joitakin vuosia sitten. Testijaksona kahdeksan päivää Meksikon lahdella. Siimana käytettiin 8-luokkaista perhosiimaa ja vapa suoriutui testijaksosta – ns. ylikuormitusta lukuun ottamatta – hyvin.
Kärkitoimisuudesta johtuen nopeatkin heittojen suunnanvaihdot sujuivat suhteellisen helposti. Vavassa löytyi voimaa kalastaa myös vastatuuleen, mutta kovin raskasta perhoa sillä ei pystynyt heittämään. Kokeilimme yhden päivän ajan käyttää vapaa permit-onkena, mutta painavahkon villaperhon heittäminen ei onnistunut lainkaan. Villaperholle vapa ”vilkutti” pitkään, eikä perhon heittäminen haluttuun kohtaan onnistunut. Käytimme vapaa sen jälkeen bonefishin onginnassa ja siitä tehtävästä se suoriutui oikein hyvin. Vapa kesti kaikilta osiltaan suolaisen meren ja kostean ilman yhteisvaikutuksen, eikä minkäänlaista hapettumista ollut havaittavissa.

Plussat: Hyvää vavassa on ehdottomasti korkea laatu, huolellinen työn jälki ja sen kaunis yleisilme. Kelankiinnike on kullan ja sinistetyn metallin yhdistelmä ja jo mainittu kalasilhuetti kullan värinen. Erittäin kaunis yksityiskohta.

 

 

 

 

Kelankiinnikkeen toiminta on – kuten mainittu – hämmästyttävän yksinkertaisesti sekä älykkäästi ratkaistu ja päätynupista saa märilläkin käsillä pitävän otteen. Hyvä ja erittäin toimiva yksityiskohta, jonka toivoisi yleistyvän muidenkin tuotemerkkien vavoissa. Siimarenkaiden lakkaukset ovat aihion kanssa sävy sävyyn ja siististi viimeistellyt. Aihion väri muistuttaa sinistettyä metallia ja on hillityn tyylikäs. Jos ostajalla on tunne, että haluaisi maksaa ns. ”koristeista” perho-ongessa, ei testin vapa olisi läheskään huonoin vaihtoehto.

Miinukset: Vapamerkille haettiin testin aikoihin markkinarakoa maahamme, löytyikö sitä, ei ole tiedossani. Rialinnan nettisivuilla on saman tuotemerkin vapoja myynnissä, mutta ainakaan tällä hetkellä ei testin vapaa. Mikäli haluaisi juuri tällaisen vavan, lienee parasta tehdä tiedustelu Kuopion suuntaan. Suositushinta ei ole kovinkaan kukkaroystävällinen ja vastaavasti toimivia vapoja on saatavissa melkoisesti edullisemminkin. Ehkä ei kuitenkaan ihan näin ”fiksuja” ja saattaisihan sekin olla uutta vapaa hankkiville ostohalun aiheuttaja.

Arvosana: 8/10

Testaaja: Ilkka