Tuote: Perhovapa G-Loomis Roaring River GreasedLine
GLX 15′ # 9-10 Long Belly
Hinta: 965€
Maahantuoja: Normark Oy
Takuu: 1 vuosi tai G-loomis Express vaihtopalvelu

Yleistä: Vapa on neliosainen, väritykseltään oliivinvihreä ja kelankiinnike on alumiinia, joka on eloksoitu samansävyiseksi vavan kanssa. Kelankiinnikkeen ydin muistuttaa norsunluuta ja kelan vastapuolella on tumma perhon silhuettikuva. Kelankiinnike itsessään on yleisesti totutusta ikään kuin väärin päin ja kiinnitysholkit, jotka ovat melko hyvin karhennetut, ovat etukahvan puolella. Kahvojen korkki ei testin vavassa ole mitenkään korkealaatuista, vaan molemmat kahvat ovat hieman ”arpisia”. Vavan kolme alinta siimarengasta ovat keraamisia ja loput Snake-tyyppisiä, kärkirenkaan ollessa poikkileikkaukseltaan pyöreä. Korkkikahvojen päät ovat niin etu- kuin takakahvassakin vahvennetut ja takakahvan päässä on klunssi otteen varmistamiseksi. Liitokset ovat hyvin istuvat, tiiviit ja ensimmäistä lukuun ottamatta holkeissa on kohdistuspisteet vavan linjauksen helpottamiseksi.

Vapa on yleisilmeeltään siisti, kuten tämän hintaluokan vavan tulee ollakin ja se toimitetaan tukevassa pussissa ja poikkileikkaukseltaan kolmion mallisessa vihreässä putkessa. Vapa on valmistajan ilmoituksen mukaan toiminnaltaan Medium-Fast.

 

Testijakso: Testasin kyseistä vapaa puolen päivän verran Merikarvianjoella ns. tositoimissa.
Vavan toiminta tuolloin sitä testatessani oli mielestäni jotenkin kummallista. Vapa tuntui ikään kuin löysältä, mutta silti heittäessä aisti aihiossa piilevän voiman. Sillä kertaa epäilin käyneen niin, että testaajan kyvyt eivät riittäneet saamaan esiin vavan koko potentiaalia.
Myöhemmin testasin vavassa mm. 40-grammaista ampumasiimaa, ja vika löytyi. Kuten arvelinkin, edellisellä kerralla se oli vavan tyvipäässä, eli itsessäni. Raskaammalla siimalla vapa latautui erittäin mukavasti ja jos se kevyemmällä heitettäessä olikin hivenen ”vilkuttanut”, ei sellaista enää havainnut. Nyt vavalla oli todella mukava heittää, joskin on sanottava, että ihan keveimpiin testaamiini lohivapoihin se ei kuulu. Sopivan painoisen siiman löydyttyä, vavan muitakin ominaisuuksia oli mukava huomioida, mm. heiton vaivattomuus ja ajoituksen helppous. Suorittamieni testien perusteella en kuitenkaan uskalla suositella vapaa aloittelijalle, enkä myöskään vasta vähän aikaa kahden käden vavalla kalastaneelle.

 

Plussat: Hyvää testin vavassa ovat ennen kaikkea sen tiiviit liitokset, eli korkea laatu. Puolen päivän heittelyn lomassa ”kiristin” liitoksia kerran ja kävikin niin, että en meinannut saada niitä auki. Hyvää on myös kunnollinen paksusta kankaasta oleva lokeroitu vapapussi. Kelankiinnike on upea, se on myös erittäin huolella tehty ja kahdesta kiristysholkista saa kunnollisen otteen, eikä kela hölsky kalastaessa. Myös vavan ulkonäkö ehkä kosiskelee ostajia sen korkeasta hinnasta huolimatta.

 

Miinukset: Paha mennä sanomaan tämän hintaluokan vapaa huonoksi, mutta sen toiminta kyllä alkuun hieman kummastuttaa. Sopivalla siimalla kaikki kuitenkin muuttui, vaikka silläkin useamman tunnin heittely saa kalastamisen tuntumaan hieman raskaalta. Hintaa ei myöskään voi sanoa vavan parhaaksi puoleksi.

 

Arvosana: 8/10

Testaaja: Ilkka