Tuote: Perhosetti Vision Attack 9′ ”5 K-VAK 3905
Saatavuus: Hyvin varustetut kalastustarvikeliikkeet
Hinta: 210 €
Maahantuoja: Vision Group
Takuu: 1 vuoden valmistus- ja materiaalivirhetakuu. Lisäksi 5 vuoden maksullinen kaikenkattava huoltopalvelu.

Yleistä: Setin vapa on kolmiosainen 9-jalkainen, 5-luokkainen ja väriltään ruskea. Sen alin siimarengas joka on vavan tyviosassa, on keraaminen. Muut renkaat ovat Snake-tyyppisiä, kärkirenkaan ollessa lähinnä pyöreä. Vavan kahva on hyvälaatuiselta näyttävää korkkia (suojamuovia ei rikottu) ja kelankiinnike ruskean hiilikuidun sekä kromattujen holkin sekä kiristysrenkaan yhdistelmä. Kelan kiinnitys tapahtuu siis erillisten renkaan ja holkin yhdistelmällä. Vavan viimeistely on tuttua Vision laatua, eli jälki on kauttaaltaan siistiä. Setissä on kelana Vision Koma perhokela, joka on eloksoitu mustaksi. Puolan irrotus on vaivatonta, eikä kelaussuunnan vaihtokaan ole ylivoimainen tehtävä. Tosin se vaatii yhden jousilaatan (lukkoprikka) irrottamisen kelan akselilta, mutta kokemukseni mukaan prikka irtoaa kynnellä hieman reippaammin painaen. Kelan jarrun säätöruuvi on reilun kokoinen, kohtalaisesti ulkokehältään karhennettu ja uskoisin siitä saatavan märinkin sormin hyvän otteen. Jarrun lähtökitka on


lähes olematon ja jarruvoima lisääntyy tasaisesti ilman minkäänlaisia kynnyksiä. Setti on perhoa vaille valmis kalastukseen, sisältäen vavan ja kelan lisäksi pohjasiiman, täysimittaisen pitkäkartioisen kelluvan heittosiiman sekä kartioperukkeen. Kokonaisuus on hyvän ja tasapainoisen näköinen ja tuntuu myös heitettäessä tasapainoiselta. Setti toimitetaan putkessa, jossa on kelalle oma pussinsa, eikä kelaa tarvitse irrottaa kuljetusten ajaksi. Kuljetusputki onkin pelkkää plussaa. tuotemerkin tuotteilla.

 

Testijakso: Settiä testattiin ensin useamman heittäjän voimin nurmikolla ja todettiin vavan latautuvan yliolan heitoissa kelvollisesti. Setillä kykeni heittämään erittäinkin pitkiä heittoja. Nurmella sen rullausominaisuuksista ei luonnollisestikaan päästy selvyyteen, ”vesijarrun” puuttuessa. Seuraavaksi setti pääsi tositoimiin Pomarkunjoella ja alkuun ryhmämme naisjäsenen

 

 

Hän kertoi, ettei osaa heittää – takaheittotilan puuttuessa olisi pitänyt rullata – oudolla vavalla, jonka jälkeen testasin vapaa itse. Jos setin vapa loistikin yliolan heitossa, samaa ei voi sanoa rullausheitoista, oikeammin niiden yrityksistä. Vapaa en saanut latautumaan minkäänlaisella siimanpituudella. Varmemmaksi vakuudeksi annoimme vielä kolmannenkin kalastajan kokeilla settiä, mutta valitettavasti samoin tuloksin. Lopputulos oli sama streamer-tyyppisellä isommalla tai pienellä nymfi-perholla, eli perhon vaihtokaan ei auttanut. Tuntumaksi jäikin, että setin siima olisi roimasti liian kevyt, vaikka maahantuojan teksti settiä mainostaakin seuraavalla tavalla: Välittömästi taisteluvalmiudessa. Kun muut vielä autolla miettivät sopivia siimoja vapoihinsa, sinä tarjoat jo perhoa keskellä koskea majaileville kaloille. Kaikki on kasattu valmiiksi erikoisvalmisteiseen vapaputken ja kelapussin yhdistelmään. Vapa kasaan, siimat pihalle ja menoksi!
Kursivoitu tekstinosa on lainattu suoraan Vision – In Fly Fishing sivulta, eikä tekstissä sinällään ole mitään harhaanjohtavaa.

Plussat: Hyvää setissä on luonnollisesti Vision laatu, tuotteen saatavuus ja takuun mikäli sellaista tarvitaan, erittäin varma toimivuus. Plussaa on myös vapaputki, johon setin voi sujauttaa pätkinä keloineen päivineen. Kelalle ja vavan kahdelle osalle on omat lokeronsa siten, että kärkiosille on oma yhteinen lokeronsa ja tyviosalle keloineen omansa. Ehdotonta plussaa on tietenkin setin nopea kalastuskuntoon saaminen, jos asialla on jollekin kalastajalle merkitystä. Plussana on myös jälleenmyyjien kattava verkosto, kuten kaikilla tuotemerkin tuotteilla.

Miinukset: Ehdoton miinus on Attack-setin toimimattomuus rullausheitossa, enkä usko kolmen testaajan olleen yhteensäkään niin huonoja heittäjiä, että setin toimivuutta/toimimattomuutta ei oltaisi kyetty löytämään. Mielestäni settiä kiusaa lähes kaikkien settien ”tauti”, liian – tai ainakin turhan – kevyt perhosiima. Mistä kyseinen ”tauti” johtuu, ei ole tiedossani. Pienenä miinuksena uskaltaisin pitää myös setin suositushintaa. Setin hinnan kilpailukyvystä ei itselläni ole varmaa tietoa, mutta uskoisin vastaavanlaisen setin irtoavan edullisemminkin. Mielestäni perhosetti – tuotemerkistä riippumatta – pitäisi koota niin, että aloittelijakin kykenee sellaisella heittämään ja mielellään myös rullausheittoja. Jos tämän testin setti toimiikin tosiammattilaisten (mihin emme halua lukeutua) käsissä, sen ei suinkaan tarvitse tarkoittaa toimivuutta myös vähän heittäneen kalastajan käsissä. Asia, joka setin kokoajan (tuotemerkki) kannattaisi pitää mielessään, koska useimmiten settiä kaupataan aloittelijoille.

Vision – In Fly Fishing tiedottaa Attack-settiin liittyen:
Attack setti on rakennettu täsmälleen AFTMA:n suosituksenmukaisella (painoisella) siimalla.
Kun settiä testataan ja verrataan varsinkin tämän päivän skandinaavisiin setteihin on siiman painotuntuma kevyehkö. Valtaosa valmistajista käyttää seteissään 1-2 AFTMA luokkaa painavampaa siimaa, kuin mitä setin vapamerkintä on. Englanti ja Keski-Eurooppa haluavat AFTMA:n suosituksen mukaisen siiman settiin, josta syystä Attack-setillä ei ole juurikaan rullausominaisuuksia.

Vision Attack perhosetin luovutti testattavakseni Turun Pyyntiväline Oy, mistä kiitos myymälän henkilökunnalle Turkuun.

 

Arvosana: 8/10

Testaaja: Ilkka