Tuote: Marc Petitjean Magic Tool häkilätyökalu
Maahantuoja: Tuote on valmistettu Suomessa
Saatavuus: Hyvin varustetut kalastustarvikeliikkeet
Hinta: 30€ (Eumer Fishing Center)
Takuu: Tarkistamatta. Ostajan kannattaa kysyä tuotetta myyvästä liikkeestä mahdollista takuuta.

Yleistä: Tuotteessa on kolme keskenään hieman eri levyistä ”haarukkaa” ja kaksi keskenään eri levyistä muistilapun pidintä muistuttavaa ”pihtiä”. Kaikki edellä mainitut ovat jousikiristeisiä, kirkkaasta muovista valmistettuja. Lisäksi paketissa on kolme eri kokoista – puusepille tuttuja – puista ns. liimatappia, joiden merkitys ei oikein avaudu suljettua pakettia tarkasteltaessa.

Testijakso: Sain lyhyen koulutuksen tuotteeseen Eumer Fishing Centeriin tekemällämme tutustumismatkalla. Tuotteen hankittuani aloin testata sitä hieman vakavammin kotonani.

 

 

 

 

Kolme ”haarukkaa” ovat tarkoitettu häkilän painamista pihdissä olevaan rakoon siten, että höyhen painetaan ruoto edellä laitteen pohjaan ja kaksinkerroin (tuplatut) nousevat siikaset jäävät näkyviin sen yläpinnalta. Eri levyiset ”haarukat” on tarkoitettu eri mittaisia häkilähöyheniä varten. Kun häkilä on painettu haarukan pohjaan, leikataan päistä yli jäävät ruodot poikki. Sen jälkeen tartutaan toisella – häkilän mittaan sopivammalla – ”paperipitimistä” siikasten kärkeen ja pidetään ne sen otteessa, irrottaen häkilä edellisestä puristimesta. Nyt siikaset ovat ”paperipitimessä” siten, että ruoto voidaan leikata pois. Sen jälkeen siikaset voidaan sitoa halkaistun sidontalangan tai lankalenkin avulla perhoksi tai perhon häkiläksi. Esimerkiksi CDC-perhon sitominen ilman ruotoa, käy taikatyökaluilla pienen opettelun jälkeen naurettavan helposti. Puiset ”liimatapit” ovat rasiassa siksi, että niiden ympäri kiertämällä ja yhdeltä sivulta katkaisemalla saadaan materiaali – esim. flashabou – sopivan (häkilän) mittaiseksi. Painetaan pätkät häkiläruodon avulla ”haarukkaan” ja molemmat voidaan lisätä yhdessä sitoen antamaan esimerkiksi haukiperhon häkilään kimalletta. Yksinkertaista ja toimivaa kaiken kaikkiaan.

Plussat: Ehdottomasti parasta tuotteessa on sen oiva apu pieniä tai hieman suurempiakin CDC-pintaperhoja sidottaessa. Lisäksi sen avulla on helppo sitoa vaikkapa Marabou-häkilä tai mikä muukin häkilä irtosiikasista, ruodon leikkaamisen jälkeen. Pienissä perhoissa laitteen oivallisuus korostuu, koska häkiläruotoa ei tarvitse – jos nimenomaan ei halua – sitoa valmiiseen perhoon. Pienenkin perhon hahmoon saadaan pelkillä siikasillakin runsautta, jos sellainen on tarpeen. Ensisilmäyksellä hieman heppoiselta ja kenties lasten ”legoltakin” vaikuttava tuote ei missään nimessä sitä ole, vaan on erittäin käyttökelpoinen aputyökalu. Eritoten sitojalle, joka kokee omaavansa kankeat ”nakkisormet”, kuten testaajan tapauksessa. Lisäksi ruodottoman häkilän kanssa samanmittaiseksi katkaistujen kimallemateriaalien sitominen yhtäaikaa onnistuu laitteen avulla. Häkilän voi luonnollisesti sitoa myös ruotoineen, yksinään tai yhdessä kaksinkerroin ”haarukkaan” painetun kimalteen kanssa.
Ehdottomana lisäplussana on laitteen valmistus kotimaassa. Laite on mielestäni käyttäjälleen ”kympin arvoinen” lisäapu.

Miinukset: Muutaman tunnin sidontajakson perusteella ei tuotteesta jäänyt mitään negatiivista mieleen. Ainut, mitä saattaisi epäillä, olisi muovisten pihtien tai niiden puristusvoimasta vastaavien ohuiden jousien kestävyys. Muovipihtien osalta lähinnä kylmänkestävyys, mitä ei ole ollut tarvis testata. Jos miinuksena pidettäisiinkin työvaiheiden lisääntymistä häkiläruotoa poistettaessa, ne puolestaan vähenevät sidottaessa häkilä ja kimalle yhtäaikaisesti. Ruodon poistamisen helppoutta ei missään nimessä voi pitää miinuksena, eri työvaiheista huolimatta.

 

Arvosana: 10/10

Testaaja: Ilkka