Tuote: Fly-Mate perhonsidontapenkki
Saatavuus: Hyvin varustetut kalastustarvikeliikkeet
Hinta: Testin penkin hinta 275 mk (nykyinen hinta 69 €)
Takuu: Vuoden mittainen materiaali- ja valmistusvirhetakuu
Valmistusmaa: Tanska

Yleistä: Sidontapenkkiä markkinoitiin aikanaan Dan-Vice tuotemerkillä, joka juontunee tämänkertaisen testituotteen valmistusmaasta. Penkki on rotaatiopenkki ja ns. perinteisistä suoraleukaisista poikkeava leukojen varren kiinnityksen osalta.

 

 

 

Leuat ovat kiinni 45 asteen kulmaan käännetyssä varressa, mikä puolestaan aiheuttaa sen, että penkkiä kierrettäessä koukun varren linja pysyy samankeskeisenä. Penkki on ollut käytössäni jo ”muutaman” tovin, jonka voi päätellä myös sen hankintahinnasta. Vastaavia rotaatiopenkkejä on markkinoilla mm. Finn-Vice merkkisenä, myös muilla tuotemerkeillä, mutta ei läheskään näin edulliseen hintaan. Testin penkki on varustettu pöydän reunaan kiinnitettävällä kiristimellä, mikä ei ihan joka paikassa ole paras mahdollinen tapa kiinnittää penkkiä sidontavalmiiksi. Penkin pyörittämisen voi kiristää haluamaansa tiukkuuteen mukana toimitettavalla kuusiokoloavaimella. Leuat voi lukita niiden varteen haluamaansa asentoon, kahden karhennetun kiristysrenkaan avulla. Koukun kiinnittäminen tapahtuu kahden kierrettävän, karhennetun ruuvikiristimen avulla ja koukun saa tarvittaessa erittäinkin tiukkaan. Lisäksi penkin mukana toimitettiin eräänlainen jousi, johon voi sidonnan aikana kiinnittää materiaaleja pois sidonnan tieltä. Penkkiä on edelleen markkinoilla, nykyisin myös pöytäjalalla varustettuna.

Testijakso: Penkki on ollut käytössäni reilut kymmenen vuotta ja palvellut tuon ajan erittäin hyvin. Olen sitonut penkissä tietääkseni reippaasti yli tuhat perhoa, eikä leuoissa ole havaittavissa merkittävää kulumista. Penkki toimiikin edelleen moitteitta, eikä tarvetta uuden, ”paremman” hankkimiseen ole tullut. Penkki on kauttaaltaan metallivalmisteinen, eikä ole kovin herkkä käsittelyn suhteen, eli kestää pienet kolhutkin. Vasarana ei ole kokeillut penkkiä käyttää, mutta uskoisin sen sellaistakin kestävän, ainakin määrättyyn rajaan saakka. Tosin, vasaroimiseen en penkkiä suosittele. Penkin mukana toimitettua erillistä jousimekanismia en ole käyttänyt, joten sen tarpeellisuudesta en osaa sanoa mitään.

 

                                                                                                               Penkin pöytäjalka

 

Plussat: Penkki on edelleen ulkonäöltäänkin hyvin kilpailussa mukana pysyvä, ja edullisena rotaatiopenkkinä sitä voi pitää hyvänä hankintana. Penkin leukojen kiinnittämistä 45 asteen kulmaan taitettuun varteen voi pitää erityisenä plussana. Varsinkin niiden sitojien osalta, jotka haluavat pyörittää penkkiä esimerkiksi kierrettä kiertäessään. Penkin rungon ympärillä on jousi (ohut vieteri), johon voi painaa kierremateriaalin tai pitkän runkohäkilän odottamaan sitomistaan. Yli kymmenen vuoden käytön jälkeen penkki toimii edelleen ja on jatkuvasti käytössäni. Sen leuat ovat kestäneet lukuisten koukkujen kiristyksen ja tekevät sen moitteitta edelleenkin. Fly-Mate sidontapenkin hankintaa voikin pitää hyvänä ostoksena, myös tämän päivän perhonsitojaa ajatellen. Ehdotonta plussaa on melko tyylikkään ja hyvin toimivan perhonsidontapenkin edullinen hinta.

Miinukset: Miinuksena voi testin penkissä pitää pöytäjalan puuttumista. Tosin sellaisen olisi voinut hankkia jälkikäteenkin ja nykyisin myytäviin tuotemerkin penkkeihin sellainen on saatavilla. Koukun kiinnittäminen ei ole erityisen nopeaa, mutta sitäkin varmempaa. Koukun kiinnittämistä voisikin pitää pienenä miinuksena, toisaalta, eihän perhoa sitoessa mihinkään kiirettä pitäisi olla. Vuoden mittaisen takuun pituus ei vakuuta, toisaalta pitkäaikaiseen kokemukseen perustuen en usko sellaista edes tarvittavan. Muuta miinuksen arvoista en ole vuosien varrella testin sidontapenkistä löytänyt.

Arvosana: 10-/10

Testaaja: Ilkka