Tuote: Perhokela BFR 200D Magnum
Saatavuus: Hyvin varustetut kalastustarvikeliikkeet (mm. Eräkontio)
Hinta: 49€
Takuu: Ei tiedossa

Yleistä: Kela on perinteinen pienikehäinen, metallirunkoinen, levyjarrullinen ja muoviosia löytyy räikän kynnestä sekä jarrun hammaspyöristä. Puolan vapauttaminen käy helposti kammen puolella olevasta lukitusnastasta ja myös kelauksen kätisyyden vaihto on yksinkertaista ja nopeaa. Testin kelassa ei tunnu minkäänlaista väljyyttä tai ”klappia”.

 

Siinä on muovinen, kohtuullisen reilun kokoinen kampi ja kromattu vastapaino. Kelan jalka on valettua alumiinia ja sen vastapuolella on ohut kromattu levy suojaamassa maalipintaa kolhuilta.
Kela on pintakäsitelty tyylikkään harmaaksi ja siinä on pykälöidyllä säätönupilla varustettu kohtalaisen tehokas levyjarru. Jarrun säätönupin vierestä löytyy valmistajan messingin värinen logo. Vastaavaa kelaa on ollut saatavana Leeda, Cortland ja Orvis tuotemerkillä varustettuna. Ainakin Cortland tuotemerkillä edelleenkin myynnissä.

Testijakso: Testin kela varapuolineen on hankittu muutama vuosi sitten ja oli alkuun vaimoni käytössä. Se on toiminut moitteettomasti lukuisilla kalareissuillamme ja on nykyisin varakelana. Ei siitä syystä, ettei se olisi ollut riittävän laadukas, vaan siksi, että ns. ”varustelukierre” on ajanut sen edelle. Kela on ehkä hieman painava nykyisiin laajakehäisiin alumiini- ja komposiittikeloihin verrattuna, mutta toisaalta ei läheskään niin arka ulkopuolisille vaikuttajille, kuten hiekalle. Sen jarru on vuosien mittaan saanut muutaman kerran näyttää toimivuutensa kalaa väsytettäessä.

Plussat: Plussaksi voi mainita kelan kestävyyden, tosin pintakäsittely ottaa itseensä kelaa huolimattomasti käsiteltäessä, mutta on aina käyttäjän, ei kelan vika. Kelan jarrun toimintaa voi pitää hyvänä, ehkä ei ihan huippukeloihin verrattavana, mutta erittäin riittävänä. Kätisyyden nopea vaihto on plussaa sekä puolan olematon väljyys. On helppo uskoa, että edullisuudestaan huolimatta kelaa ei ole valmistettu ”huitaisemalla”. Kelan hinta/laatusuhde on täysin omaa luokkaansa, verrattuna satoja euroja maksaviin ”huippukeloihin”. Se onkin ehkä ilman omaa syytään jäänyt nykyisten muotikelojen varjoon, vaikka on mielestäni erittäin hyvä kela ja varteenotettava sekä ”lähes ilmainen” vaihtoehto lohenkalastusta harrastavalle. Ehkä joidenkin mielestä hieman vanhanaikaisen näköinen, mutta mielestäni erittäin hyvä hankinta.

Miinukset: Testin kelan alumiinisen jalan työstössä on hivenen toivomisen varaa ja olenkin joutunut modifioimaan sitä saadakseni kelan sopimaan erään vapamerkin kelanjalkaan. Uskoakseni kyse on yksilö-, ei tyyppiviasta. Sen kromattu iskusuoja saisi olla paksummasta materiaalista valmistettu, jollaisena se toimittaisi virkaansa tehokkaammin. Kelasta on vaikea löytää muuta moitittavaa.

Arvosana: 9-/10

Testaaja: Ilkka