by TUUKKA DEGERMAN on 16.9.2016 with EI KOMMENTTEJA

 

Sain taannoin mahdollisuuden tutustua kohtuu uuteen välinemerkkiin, mitä tulee perhokalastusvälineisiin, Armapiscariin. Testissä oli Inceptor perhovapa sekä saman valmistajan perhokela, Artifex.

 

 

Vapa on pituudeltaan 8’6″. Luokitukseltaan vapa on #4 ja painoltaan ainoastaan 98g. Väritykseltään vapa on mattaoliivi ja kelankiinnike on gunmetal-värinen, kelankiinnikkeen materiaalin ollessa alumiinia.
Kokonaisuudessaan väriyhdistelmä on todella hieno.

 

Kela on laajakehäinen #5/6 sarjan kela, joka on CNC-koneistettu, merivesikelpoinen kela. Väritykseltään kela on tumman harmaa ja siinä on kätisyys vaihdettavissa. Jarru toimii tasaisesti ja säätyy portaattomasti.

 

Jo ensimmäinen tuntuma vapaan puhuu keveyden puolesta.
Ensimmäisenä siimana testasin ns. SBT-sarjan siimaa, joka toimi vavan kanssa todella hienosti. Vapaan saa potkua jo pienellä liikkeellä ja kaikkinensa heittojen tekeminen on kevyttä, vaivatonta ja silti heitoissa pysyy hyvä tarkkuus ja siimakontrolli.
Erityisesti ahtaampien paikkojen kalastuksessa vavan lyhyemmästä mitasta oli apua. Tästä lyhyemmästä mitasta huolimatta vapa suorituu myös perinteisestä yliolanheitosta hienosti. Parhaiten mieleen jäi tiukkojen looppien tuottaminen ahtaissa paikoissa, siiman napakka käsiteltävyys ja halutun siiman laskeutumispaikan saavuttaminen helposti.

 

Toisena siimana testasin luokkaa painavampaa siimaa eli #5. Vapa ei osoittanut ponnettomuutta vaan suoriutui heitoista lähes samaan tapaan kuin luokkaa kevyemmän siiman kanssa. Siimavertailuissa tulee tietysti huomioida eri valmistajien hieman erilaiset määritelmät luokkapainoille. Se mikä toisella valmistajalla on #5, saattaa toisella valmistajalla olla lähellä #4 luokkaa.

 

 

 

Kela tuntuu käteen laadukkaalta ja onkin ulkonäöllisesti hyvin viimeistelty ja siisti. Sormituntuma tarjoaa jämäkän tunteen. Jarru toimii mukavasti kun siinä on portaaton säätö ja jarrun vastus toimii myös moitteettomasti eli siinä ei ole ”välyksiä” tai tyhjää. Siimakapasiteettiä on riittävästi laajakehäisyyden ansiosita ja tämä mahdollistaakin pohjasiiman osalta useampia vaihtoehtoja. Siiman sisään kelaaminenkin on huoletonta koska ei tarvitse murehtia siimakapasiteetin loppumista.

 

Kalan väsytyksessä vapa tarjoaa ”karkkia” juurikin luokkansa ansioista. Kalan voiman tuntee hienosti kahvassa asti mutta silti kovakaan rimpuilu ei kuoleta vapaa vaan vapa myötäilee hienosti kalan ravisteluja.
Vavassa ja kelassa onkin potentiaalia niin vaativalle harrastajalle kuin myös aloittelijalle. Päällimmäisenä tunteena vavan käytöstä jäi mieleen keveys, vaivattomuus ja tarkkuus. Inceptor vavasta on kokonaisuudessaan tehty tyylikäs ja toimiva paketti, jolla on mukava kalastaa.